Förberedande kur

Andalusien är helt fantastiskt men det finns en nackdel om du besöker under januari – maj: “La oruga procesionaria” som är en larv som lever i den spanska tallen. Larvens hår kan orsaka starka allergiska reaktioner på människor och hundar. På svenska kallas den “processionslarven” eftersom dessa larver ibland kopplar ihop sig och går i långa led. Vi människor som inte är uppvuxna i området löper risk att få utslag när larvens hår släpper och singlar runt i luften och hamnar på vår hud.

De allergiska utslagen är inte roliga. För att du ska få en angenäm vistelse, rekommenderar vi följande förebyggande kur: Drick 1 tsk gurkmeja utblandat med vatten morgon och kväll. På detta vis förbereder du din kropp. Gurkmeja är en kraftfull antioxidant som hämmar inflammationer. Vi har fått fram att detta är bästa medlet mot denna typ av allergiska reaktioner och besvär.

Gurkmeja är enkelt att köpa i mataffären, och har undergörande effekter. Börja redan ett par månader före resan om du har möjlighet. Om du inte har förberett din kropp, kan du komma att behöva använda antihistaminer, typ allergimedicin mot hösnuva eller som vanligen används mot pollenallergi. Här kan du läsa vad Sanna Ehdin Anandala, immunolog, skriver om gurkmeja.