Mijas

MIJAS är en kommun som består av bergsby och kustdel. MIJAS PUEBLO är den lilla byn uppe i bergen. Till kustdelen, MIJAS COSTA, hör ”Las Lagunas” och  ”La Cala”. Las Lagunas är delen som ligger vid kusten nedanför berget och La Cala också vid kusten fast längre bort mot Marbella. I kommunen finns det mesta av det man kan önska sig: Hav med klippor och sand, berg, storstad, lantidyll och genuin bykultur.

Mijas

Mijas Pueblo ligger 428 meter över havet. Räknar man ihop hela antalet invånare i byn, Mijas nedre del, Las Lagunas och La Cala, dvs hela kommunen, blir det ca 80.000 personer. Mijas levde länge på jordbruk och fiske. När chartern kom igång på 50-talet, blev turismen allt viktigare och är idag en betydande näring.

Mijas

Mijas Pueblo har ett väl genomtänkt system för transporter. Parkeringsgaraget har 10 våningar och man kan stå parkerad hela dagen för endast €1. Centralt beläget finns även parkering för charterbuss, taxistation samt busstation för reguljär buss. Dessutom finns åsnor och vagnar med häst för turister på korta rundor. Tack vare god logistik är byn till stor del bilfri. Nyttofordon och lokala bilar tar sig fram längs en skyltad slinga i de trånga gränderna bakom husen. Byn känns harmonisk och inbjuder till att ströva runt till fots.

Mijas

Det gamla kommunalhuset är omgjort till hembygdsmuseet ”Casa Museo” som berättar byns historia. Mijas bjuder på trevlig shopping av souvenirer, konsthantverk såsom läderföremål, smycken, kläder och mycket mer. Man kan handla färskvaror i den lokala marknadshallen. Det finns även några små mataffärer och en liten chokladfabrik där man kan stöpa egna praliner.

Mijas

Miniatyrmuseet visar konst i miniatyrform, och är beläget i en gul vagn. Precis intill finns ytterligare ett litet hembygdsmuseum med gamla bruksföremål. Byn har två torg: ”Plaza La Virgen de La Peña” och ”Plaza de la Constitución”, där det är flamencouppvisning kl 12-13 varje lördag och onsdag.

Mijas

Uppe på kullen ”La Muralla” ligger den gamla kyrkan, som är byns huvudkyrka. Den heter ”La Inmaculada Concepción” (Den obefläckade befruktningen). Övriga helgedomar i den lilla byn är ”Ermita de la Virgen de la Peña”, ”Ermita de la Señora de Santa Ana”, ”Iglesia de San Sebastián”. Strax ovanför bergsbyn i bergens nedre del syns det vackra lilla kapellet ”El Calvario” som är fasadbelyst på natten.

Mijas

”La Muralla” har en botanisk trädgård med skyltar för varje växt. Rekommenderas varmt. Tjurfäktningsarenan som inte längre används till annat än konserter ligger intill auditoriet, en utomhusscen för konserter. Lite nedanför, på baksidan av kullen finns en klättervägg som frekventeras av klättrare från när och fjärran. Det är intressant att beskåda, men ska man delta, måste man verkligen veta vad man sysslar med.

Mijas

På andra sidan av kullen finns en magisk plats kallad ”El Compás” med stensättning i form av kompass med utmärkta linjer för de olika väderstrecken. Denna plats användes traditionellt av byns invånare för att tröska säd. Detta är Mijas egen KLARHETSKOMPASS!

Mijas

Var hittar man då ”Virgen de la Peña”? Kan man spanska, får man ledtråd i namnet: ”Jungfrun från Klippan”. Jo, hon bor i klippan där det finns ett litet kapell. Klippan bjuder på mäktig utsikt. Jungfrun har sin egen högtidsdag, 8 september, som är den viktigaste dagen under året för Mijas.

Här kommer en video som visserligen har några år på nacken, men den är underbar!

Start typing and press Enter to search